Praktisk informasjon

 

Spesielle ønsker

Når du har funnet ditt drømmested, har dere kanskje spesielle ønsker angående leiligheten. Du foretrekker kanskje at den ligger i andre etasje, at den skal være i nærheten av svømmebassenget eller at du vil ha egen uteplass. Dette kan vi dessverre ikke garantere, men vi vil gjøre det vi kan for å imøtekomme deres ønsker. Det er jo også slik at eierne selv er svært interessert i at deres gjester er tilfredse, og de vil også gjøre sitt for at du skal bli fornøyd.

Bading og svømmebassenger

For mange er dette den viktigste delen av oppholdet. Svømmebassengene er som regel åpne fra 8-9 om morgenen til 18-20 på kvelden. Av og til stenges de innenfor disse tidspunkt også, dersom det er behov for ekstra vedlikehold eller rengjøring.

Dere kan ikke regne med å benytte svømmebassenget etter kl. 20 om kvelden.

Åpning av bassengene er forbundet med været. Er det en kald vår, kan det hende at bassenget åpner en uke senere enn vanlig. Men i høysesongen er det normalt at alle bassengene er åpne, dette vil si juni-september.

Ellers så nevner vi at vannet ved den italienske kysten er som regel rent og klart.

Privat terrasse eller uteplass

Mange ønsker å ha en uteplass hvor de spise, slappe av, og være litt for seg selv. Ute på landet er dette som regel aldri noe problem da eierne setter ut stoler og bord til felles benyttelse. På mange av bostedene tilbys også egne uteplasser til noen eller alle leilighetene.

Før avreise

Sjekk om du har gyldig reiseforsikring. Husk pass, førerkort og det tilsendte oppholdsbevis.

Kredittkort

Du finner minibankeri de aller fleste små byer i Toscana. Dere kan derimot ikke regne med at dere kan betale med kort på alle restauranter og i alle butikker. Det kan derfor være lurt å ha  noen kontanter for sikkerhetsskyld. Vær også oppmerksom på at depositumet på de aller fleste bosteder skal betales i kontanter.

Bilkjøring

Det største problemet med å kjøre bil i Toscana er parkeringen. By- og landsbykjernene er ofte stengt for biltrafikk, eller har svært trange og smale gater. De aller fleste av byene i Toscana er svært gamle, og byene er følgelig ikke anlagt for biltrafikk. Dette medfører at du som regel må parkere utenfor byen, hvor du ofte finner store parkeringsplasser. I høysesongen må du allikvel regne med å slite med å finne plass.

De fleste byene i Toscana er små, og det er enkelt å spasere fra sted til sted. Dette er også den beste måten å se dem på. Bykart får du tak i hos den lokale turistinformasjonen.

Dersom dere har valgt en bolig ute på landet må dere være oppmerksom på at det den siste biten ofte er grusvei, og at denne kan være i dårlig forfatning. Men det er ingen problem å komme frem, bilen blir bare skikkelig støvete. Dersom dere ønsker å bo nærmere landeveien, må dere også regne med noe mer trafikk og den støyen dette kan medføre.

På Autostradaen må dere betale veiavgift, og her er det greitt å ha bruke kontanter. Standard på autostradaen og de større veiene er som regel bra. De mindre veiene i Toscana er også i OK forfatning, men de er vanvittig svingete. Det kan derfor være lurt å ha med reisesyketabletter dersom dere har med barn som er plaget med kvalme under bilkjøring.

Vår erfaring er for øvrig at det bildet man har av villmannskjøring i Italia ikke er særlig utpreget i Toscana. Det går stort sett relativt rolig for seg, og man skal ikke være redd for å kjøre her. 

Sikkerhetsvest

Fra 1. april 2004 ble det i Italia innført en lov som sier at det er obligatorisk med sikkerhetsvest i bilen Forlater du bilen for å sette opp varseltrekant f.eks skal du bære sikkerhetsvest. Vester kan kjøpes på bensinstasjoner i Italia og koster ca 10€. Dersom du leier bil skal det ligge en vest i dashbordet.

Ankomst til ferieboligen

Bostedene har som oftest ikke døgnåpne resepsjoner. Det er derfor viktig at dere ankommer bostedet innefor de oppgitte ankomsttidspunkter. Dersom du kommer for sent, bør du så snart som mulig gi beskjed om dette til bostedet. Får de beskjed setter de som regel nøkkelen i døra til din leilighet.

Hvis det ved ankomst av boligen ikke finnes det rette antall bestikk, glass, stoler, tallerkener med mer, må du ta umiddelbar kontakt med personalet. Hvis det ikke er rengjort eller noe er i stykker, ber vi dere om å ta kontakt på samme sted som dere hentet nøkkelen, slik at utleier kan ordne opp i dette så snart som mulig. Dette gjelder også dersom det oppstår problemer med boligen underveis.

Ferieboligens innredning og utstyr

Det finnes normalt ingenting i kjøkkenskapene utover kjøkkenutstyr. Salt, pepper, sukker, toalettpapir, tørkepapir, kaffe/te bør medbringes eller kjøpes ved ankomst, dersom dere ikke tar det med hjemmefra. Det er som regel heller ikke oppvaskbørste og såpe der. Kjøkkenet består vanligvis av 2 eller 4 kokeplater (oftest gass) kjøleskap (noen med fryser) og bestikk til det antall personer som skal bo i leiligheten.

Sengene varierer selvfølgelig mye fra sted til sted. Alle har en formening om hvordan en god seng skal være, men det er ikke sikkert at du opplever drømmesenga på ferie. Vi får klager over at sengene er for harde, for myke, for korte, for høye… Dette er noe dere må ta med på kjøpet, og vi godtar som en konsekvens av dette ingen klager på sengene.

Oppvarming

Italiensk lovgivning setter grenser for når det er tillatt å varme opp hjemmet sitt. På visse tider av året vil man derfor bli bøtelagt ved oppvarming av så vel private hjem som utleie eiendommer. Dersom du er i Italia på et tidspunkt hvor varmen ikke er kommet tilbake, må du kanskje ta på mer klær, be om et ekstra teppe, eller drikke et ekstra glass vin.

Sengetøy

Husk å ta med sengetøy og håndklær dersom dette ikke er inkludert i tjenestene på feriestedet. Dersom du ønsker å leie dette, må vi vite dette minst 1 uke på forhånd. Dersom du skal være lenger enn en uke, vil sengetøy og håndklær normalt skiftes på lørdag. Men du må skifte selv, og også som regel hente det i resepsjonen.

Rengjøring

Standarden på rengjøring er annerledes i Italia enn hjemme. Fordi man bruker sko inne, er gulvene ikke det viktigste. Til gjengjeld får vinduskarmer, vinduer og møbler større oppmerksomhet. I stedet for støvsuger bruker man kost og klut for å holde golvene rene.

Røyking

Det er forbudt å røyke på alle restauranter, kafeer og offentlig tilgjengelige områder innendørs.

Dyr

De aller fleste som bor på landet i Italia har hund, og hunder bjeffer som kjent – og det gjør naboens hund også. Og så finnes det katter – masse katter. Dersom dere ikke lukker vinduer og dører kan det godt hende at dere får ubudne gjester. Av og til har tidligere leietakere tatt kattene godt imot og gitt dem husrom og mat. Dette medfører at disse kattene prøver seg hos deg også.

Språkkunnskaper

De aller fleste av eierne på våre bosteder snakker bra engelsk. Det kan allikevel  være lurt å ha med en lommeparlør eller en liten ordbok.

Åpningstider

I Italia er butikkene normalt åpne fra kl 09.00-12.30 og fra kl. 16.00 – 19.00 også på lørdager. Dette kan selvfølgelig variere noe fra butikk til butikk. Det er også vanlig at de er stengt en dag i uken, men det er ingen regler for hvilken dag det gjelder.

Åpningstider utenom høysesongen

Vi gjør oppmerksom på at ikke alle restauranter og butikker holder åpnet hele året.

Skilting

Skiltingen i Toscana er ikke slik vi er vant til hjemme, og det kan være ganske vanskelig å finne frem. Kjøp derfor gode kart, og ta det med ro når dere kjører.

Klær

Det kan være kjølig utenom høysesongen, og siden det finnes lover som regulerer når det er lov til å varme opp husene, vil vi anbefale å ha med varme klær. Disse kan være greie å bruke både inne og ute på kjølige kvelder.

Bil

Reiser du på ferie i Toscana er du helt avhengig av bil. Våre bosteder ligger som regel litt utenfor byene, og det kan være noen kilometer til nærmeste restaurant og handlemuligheter.

Språk English - EngelskSpråk Norsk - Norwegian